11 Temmuz 2011 Pazartesi

Ülkü Tamer

Ülkü Tamer


Ülkü Tamer 20 Şubat 1937 tarihinde Gaziantep ili sınırları içerisinde dünyaya gelir. Ama yaşamı bu sınırların içerisine sığmayacak kadar geniş ve çok yönlüdür.Kendisi hem oyuncu, hem besteci, hem söz yazarı hem de edebiyatçı'dır. 1958 senesinde Robert Koleji'nden mezun olduktan sonra, İkinci Yeni şiir akımının önde gelen temsilcilerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yazdığı şiirler kapalı olma özelliği taşıdığından, genellikle anlaşılmaz bulunmaktadır. İkinci Yeni şiir akımının yeni bir dil ve algı yaratmak için başladıkları girişim böylelikle büyük bir başarı elde etmeyi başarmıştı. Bu akımın temsilcilerinden bazıları; Ece Ayhan, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Edip Cansever vs...dir.

Hepsinde ayrı bir dil, ayrı bir algı, ayrı bir tat bulmak mümkündür. 70'li yıllarda toplumsal konuları işleyen şiirlerinde artış göze çarpıyor. Bu eserlerinde de yine aynı kapalı anlam özelliğini görüyoruz. Grup Yorum'un seslendirdiği "Düşenlere" adlı şarkının söz yazarı Ülkü Tamer'dir. Grup Yorum seslendirince verilmek istenen mesaj kendiliğinden netleşmekte olsa da bu şiirinde de anlamsal derinlik ön plandadır. Yine Ahmet Kaya'nın seslendirdiği "gül dikeni" ve "üşür ölüm bile" şarkılarının da söz yazarıdır. Bu iirlerde toplumsal olaylar karşısındaki tavrını net olarak görmekteyiz.

1- Grup Yorum'un seslendirdiği şarkıyı dinlemek ve şiirin sözlerini okumak için aşağıdaki linki kullanın.

http://saimbalkaya.blogspot.com/2011/07/grup-yorum-dusenlere-siir-ulku-tamer.html

2- Yazarın bazı şirlerini okumak ve yaptığı çeviri eserleri görmek için aşağıdaki linki kullanın.

http://siir.gen.tr/siir/u/ulku_tamer/index.html

3- Ülkü Tamer'le ilgili kısa bilgi almak için aşağıdaki linki kullanın.

http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%9Clk%C3%BC_Tamer

4- Haluk Bilginer'in "Güneşin Oğlu" filmindeki unutulmaz sahnesi "KONUŞMA" şiirini okumak ve ilgili videoyu izlemek için aşağıdaki linki kullanın.

http://saimbalkaya.blogspot.com/2011/07/haluk-bilginer-gunesin-oglu-film.html